Lön – Anställd eller egenföretagare ?

Skönhetsbranschen ligger ofta väldigt mycket efter när det kommer till löner som anställd och de allra flesta jobbar som egenföretagare med hyrd plats eller på egen salong. Anställning med endast provision är också vanligt.

Värdera Dig själv, Ditt Arbete & Din Tid!  Det gäller allra helst Dig som jobbar som egenföretagare… Du ska kunna leva på ditt utförda arbete utan att behöva arbeta sönder dig.

Hur räknar jag fram min lön som egenföretagare med enskild firma?

Det beror på många faktorer – var Du arbetar, hur mycket du kan/vill arbetar, va du behöver/vill ha ut i lön, konkurrens & marknadsunderlag, dina kostnader och naturligtvis din utbildning-kompetens & hur duktig du är …

Titta runt på de genomsnittliga priserna för de tjänster Du erbjuder och se till Du sätter värde på Dig själv! Vi tjejer/kvinnor (skriver detta då majoriteten i våran bransch är kvinnor) är väldigt dåliga på att sätta värde på oss själva och inte värdera våran tid och våra tjänster rätt och vara rädda & känna oss obekväma att ta betalt. Men stå på Dig!

Men för att göra det väldigt enkelt…  Ta det du behöver ha ut i lön per timme (ex. 100:- netto = efter skatt) och ta det x2 , det är det du behöver ha in varje timme till din lön, 12% semesterersättning ovanpå det – det kommer du som egenföretagare behöva! Utöver det får du räkna in vad du har för kostnader för material, hyra, el, kassasystem, bokföring, försäkringar, reklam mm och lägg det ovanpå (räkna ihop kostnaderna och dela på de timmar du jobbar på en månad), ta summan (ex. 15000/168=100:-)  och lägg sedan på momsen (25%)

då blir uträkningen ungefär så här 100 x 2= 200:-/tim
200 x 1,12 =224:-/tim
224+100=324:-/tim
324 x 1,25 = 405:-/tim

Dvs. att du behöver i detta exempel få in 405:- inkl. moms/tim  för att få ut 16.800:- i månadslön på kontot ( ca 21.000:- brutto innan skatt) – dock måste varje timme av de 168tim heltid dra in pengar. Ditt företag måste ha en försäljning på ca 68.000:- inkl. moms varje månad för det här exemplet. Har du en försäljning som är lägre så kommer du ha mindre kvar till din lön när kostnaderna är betalda.

Detta ovan är beräknat enbart för att få ihop lön och kostnader, ovanpå detta behöver Du även tänka på att lägga till en marginal  för att ha en buffert om du vill investera i något nytt eller utbilda dig vidare så det finns möjlighet till det, annars kommer det inte att finnas något sparat till sådant. Eller om Du olyckligtvis blir sjuk en vecka – vilket innebär att du inte får in några pengar till vare sig din lön eller till företagets räkningar.

Glöm inte heller att avsätta pengar till ditt pensionssparande – vilket du bör tänka på direkt även om du är ung nu, då bör även det läggas in i beräkningen.

Som egenföretagare betalar Du din skatt och egenavgift en gång om året och redovisar det i din deklaration … så se till att spara det som skall betalas in sedan till skatteverket när året är slut. Momsen skall även betalas in till skatteverket men det kan man välja att göra varje månad, varje kvartal eller per år – vi rekommenderar att du gör det minst kvartalsvis.

Varför är så få Nagelterapeuter/Fransstylister anställda?

Många gånger beror det på att det är alldeles för dyrt att anställa någon inom branschen eftersom möjligheten styrs Dels av att det ofta är så att Du som stylist skapar din egen kundkrets och det är ditt mottagande och utförande av ditt arbete som ger återkommande kunder, som gör reklam och ser till att Du kan fylla din kalender så många gånger är det Du själv som måste se till att marknadsföra dig själv, vara kvalitetsmedveten, drivande, lojal och serviceminded – det är det som drar in din lön. Dessa saker är det en arbetsgivare söker hos en anställd men som de ofta inte kan påverka utan det är upp till dig – att vara stylist är mer än ett yrke det är en livsstil. Därför kan det vara svårt att anställa en Nagelterapeut eller Fransstylist på något annat än sätt än med provisionsbasis, allra helst om du är ny och inte har någon egen kundkrets med dig. Det för att den tomma tiden emellan behandlingarna eller obokade behandlingstider är din arbetstid även om det inte drar in pengar till din lön eller kostnaderna för din anställning.

Men varför provisionslön?

Då kan Du själv påverka din lön och Arbetsgivaren behöver bara betala ut lön för det arbetet Du har utfört och där du dragit in din lön.

Det blir då i ditt intresse att vara mer aktiv, mer serviceminded, mer noggrann för att fylla upp din kalender & hålla dina kunder nöjda och återkommande.

Oftast en Win-Win för både anställd & arbetsgivare  och du har möjligheten att påverka din situation.

Det ger även möjligheter till en anställning som annars inte kunde vara möjlig – allra helst om Du är ny och behöver komma igång. Du har säkerheten som anställd med försäkringar mm men kan påverka & utvecklas samtidigt.

Den provision du erbjuds skall vara av en sådan procentsats att den minst motsvarar en kollektivansluten minsta lön för en heltid. Se även efter om provisionen beräknas på tjänstens netto (exkl. moms) eller bruttopris (inkl. moms)

Facket, Kollektivavtal & Lägsta Lönen i branschen?

Skönhetsbranschen faller inom Handels och de har i kollektivavtal för anställda med satta lägsta löner som baserat utbildning och arbetad tid i branschen

Ingångslönen ligger på ca 21.000:-/månad eller 128,12kr/timme brutto …. vilket gör ca 16.500:-/månaden netto (efter skatt)

Länk Handels Lägsta Löner 2017 skrolla ner till ”Skönhetsavtalet”

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera